Hakkımda

6 Haziran 2018 Çarşamba

Yatılı Okumak

Haberin başlığı şöyle: "Yatılı okumak önemli beceriler kazandırıyor."
Neymiş o önemli beceriler (ve faydalar) diye bakıyorum.
"Ömür boyu sürecek dostluklar kurulur.
Kendi ayakları üzerinde durabilmeyi öğrenirler.
Yaşıtlarından daha olgun davranırlar.
Erken yaşlarda zaman yönetimi ve özdenetimi sağlar.
Günlük düzenli ve yeterli bir etüt zamanına ve ortamına sahip olurlar.
Daha lise yıllarında bir ekonomist gibi planlamalar yapabilirler.
Özgüven gelişimleri yaşıtlarına göre daha iyi olur.
Hoşgörü ortamı içerisinde paylaşmayı, kardeş olmayı öğrenirler."

Yatılı okul yıllarımı hatırlayarak bu 'beceri ve fayda' listesini bir gözden geçireyim diyorum.
(Malum, Salihli Lisesi Pansiyonu'nun 'gariban öğrenci' kontenjanından faydalanmıştık bir zaman).

1. Evet dostluklar kurulur. 'Zor zamanlar' desem meseleyi yeterince karşılamaz. Çünkü Oliver Twist gibi yaşadığımız yıllar var ardımızda. Neyse, o koşulları sens etmiş olmak insanları yakınlaştırır. İşimiz, mesleğimiz, dünya görüşümüz... ne olursa olsun severiz birbirimizi.
2.Kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenen insanlar çıkar ama yatılı okulun koşulları; yöneticiler, belletmenler, diğer öğretmenler, fizik imkanlar, parasal destekler...elverişli değilse çoğu öğrenci hayat içinde yitip gider.
3.Evet, yaşıtlarından daha olgun olurlar. 11-12 yaşından itibaren elverişsizliğin, özensizliğin, ihmal edilmişliğin kollarına atıldıkları için ister istemez olgunlaşırlar! Nitekim o yaşlardan itibaren 'olgunlaşmıştık.'
4.Evet düzenli etüdler olur. Tepelemesine hem de. Bahar gelir, ağaçlar yeşillenir, çiçekler açar, siz bir sınıfa tıkılıp saatlerce oturmaya zorlanırsınız. Biraz büyüdüğünüzde etüdlerden yırtmanın yollarını arar, bazen de tel örgülerin ve çatıların üzerinden kente firar edersiniz. Zira bir tür yarı açık cezaevidir yatılı okul.
5.Para pul hesabında uzmanlaşmak için herşeyden önce paraya ihtiyaç duyarsınız. Yatılı okul koridorlarında eser miktarda paranız olur. En iyi ihtimalle küçük bir memur çocuğusunuzdur. Kalkınma ekonomisi ile iştigal edersiniz, çalışma konunuz da 'yoksulluk' ve 'yoksunluk' olur!
6. Özgüven gelişimi en problemli konulardan biridir. Olsa olsa marjinal bir özgüveniniz olur. Zira, ancak başkalaşarak bir şey olabilirsiniz.
Etrafınız Salihli'nin sonradan görme zenginliği ile kuşatılmıştır. Ergenlik çağında çok tipik olduğu üzere, tüketiminizin miktarı ve niteliği kadar sosyal itibar kazanırsınız.
7.Ve son madde. Paylaşmayı ve kardeş olmayı öğrenirsiniz gerçekten. Paylaşmanın büyüklerin küçükleri yağmalamasına vardığı olur ama zararı yok, dengeli bir seyir izlediği de...
Yatılı okul vasatının gerçekliği, o meşhur okullar bir kenara bırakılırsa, budur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İktidardan Kurtulmak!

Siyaset biliminin temel kavramı devlet değilse, iktidardır. İktidar, “toplum için son sözü söyleme yetkisi” olarak kavramsallaştırılan e...