Hakkımda

7 Haziran 2016 Salı

Sosyal Bilimlerde Yöntem!

Tüm filozofların ortak bir yanılgısı vardır, şimdiki zamanın insanını çıkış noktası alırlar ve hedefe de bu insanın analizi yoluyla varacaklarını düşünürler...filozofun insan hakkında söylediği herşey, aslında çok sınırlı bir zaman diliminin insanı hakkında bir tanıklıktan öteye gitmez...İnsanın bir oluşum ürünü olduğunu, bilme yetisinin de bir oluşum ürünü olduğunu öğrenmek istemezler, hatta bazıları tüm dünyayı bu bilme yetisinden çıkarak kurarlar...tüm teoloji son dört bin yılın insanı hakkında, dünyadaki tüm olayların doğal yönlerinin başlangıçtan itibaren ona doğru olduğu bengi bir insandan konuşur gibi konuşulması üzerine kurulmuştur. Herşey oluşum ürünüdür oyda; bengi gerçekler yoktur. Tıpkı mutlak hakikatlerin olmayışı gibi.
Bu yüzden, şu andan itibaren tarihsel felsefe yapmak ve onunla birlikte mütevazılaşma erdemi gerekir" (sy.24, 25).
"Tüm şeyleri insan kafası ile görüyoruz ve kesip atamayız bu kafayı. Oysa ki bu kafa kesilip atılabilseydi, dünyada geriye ne kalacağı sorusu gene de kalırdı geride!" (sy.29).
W. Friedrich Nietzsche (İnsanca Pek İnsanca 1)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İktidardan Kurtulmak!

Siyaset biliminin temel kavramı devlet değilse, iktidardır. İktidar, “toplum için son sözü söyleme yetkisi” olarak kavramsallaştırılan e...